ЛИДЕРСТВОТО


ЛИДЕРСТВОТО

Какви качества е добре да притежава успешният лидер, за да мотивира екипите си по най-успешния начин?

Най-важното качество на добрия лидер това е емоционалната интелигентност. 

Емоционалната интелигентност е мощен инструмент, за подобряване на критичните работни отношения и създаване на здравословно, продуктивно работно място и организационна култура. Защо? Защото емоциите влияят на решенията ни, а те на действията ни.

Хората, които контролират емоциите си, са в състояние да гледат неутрално и да контролират и действията си, по справедлив и ефективен начин.

Емоционалната интелигентност е много важна част при изграждане на стабилни екипи и е нещо, което трябва да се измерва от работодателите, при набиране на хора. Особено на тези служители, които ще играят ключова роля в екипите. Ето защо е важно лидерите да притежават емоционална интелигентност.

Лидерът, който няма емоционална интелигентност, не е в състояние ефективно и безпристрастно да прецени нуждите, желанията и очакванията на екипа, който ръководи. Лидерите, които реагират спонтанно, без да филтрират и анализират емоциите си, не взимат неутрални решения и могат да създадат недоверие сред служителите и сериозно да застрашат работните отношения. Реагирането с нестабилни емоции може да бъде пагубно за цялостната култура, нагласите и положителните чувства към компанията.

Добрите лидери трябва да осъзнават себе си и да разбират как тяхната вербална и не вербална комуникация влияе на екипа, защото лидерството е един от ключовете към мотивацията на служителите, а неразривен компонент за ефективното лидерство е емоционалната интелигентност.

Топ 10 качества на емоционално интелигентния лидер:

1. Той е съпричастен с екипа;
2. Изгражда ефективни взаимоотношения;
3. Успешно управлява стреса;
4. Умее да управлява конфликти;
5. Взима адекватни, безпристрастни решения;
6. Може да влияе и мотивира хора;
7. Има зряло и справедливо поведение;
8. Управлява успешно хора и процеси;
9. Е ефективен и производителен;
10. Води по-щастлив и успешен живот.


Притежавате ли емоционална интелигентност? Ако все още не умеете да контролирате емоциите си, запишете се в курсаСамопрограмиране към успех“.