ЛИЧНИ ГРАНИЦИ


ЛИЧНИ ГРАНИЦИ

Ако нямаш лични граници, нямаш идентичност и оставяш другите да управляват живота ти!

Какво представляват личните граници? И защо е важно да ги отстояваме.

🔥 Личните граници на човек определят неговата идентичност, неговия характер и това, какво позволява и какво не позволява като реакция, постъпки и взаимоотношения на околните към него самия. Ако човек, не поставя ясни лични граници, съгласно неговите представи за света, много често другите нахлуват в личното му пространство с калните си обувки и забележете със собствените си интереси. И ако не можеш да отстояваш интересите си, живееш живота на другите, изпълняваш чужди желания и мечти.

Понякога човек сам прекрачва личните си граници, като прави компромиси със себе си, т.е. злоупотребява като се натоварва с много работа, заради амбициите си, ако не спи достатъчно, ако яде некачествена храна, живее по течението и прави неща, които го изтощават и засилват тревогата – това е нарушаване на собствените лични граници, чрез само-изтощение.

Ако нямаш лични граници, това означава, че нямаш идентичност и 1) хората не се съобразяват с теб и 2) поради липса на самоуважение, сам прекрачваш собствените си граници.

Хората не те уважават и прекрачват границите на позволеното, защото ти сам не уважаваш себе си. Ако не уважаваш себе си, ти подценяваш себе си и го транслираш към околните с действията си. По този начин учиш хората също да те подценяват, да не те уважават и да не зачитат мнението ти.

Липсата на лични граници, означава невъзможността да се отстояваш. И когато не го правиш, се съобразяваш с другите и живееш техния живот, а не своя.

Например:

Ако нямаш лични граници на работното място, много често те затрупват с работа, която е извън задълженията ти. Или те карат да оставаш след работа, защото не смееш да се противопоставиш или по-лошото, се оставяш да те манипулират, като ти вменяват, че си заменим.

Ако имаш проблеми с колегите, не успяваш да им се противопоставиш и ти липсва добро отношение, това отново е в резултат на липса на себеуважение и ясно поставени от теб лични граници.

Същото се отнася и за семейната среда. Ако децата не зачитат думата ти и не си разчистват стаята например, това означава, че сам си нарушил личните граници, като си поел техните задължения. Ако съпругът/а те критикува, това означава, че ти липсват ясни граници.

Ако приятелите ти си позволяват да те обсъждат или съветват как да се държиш или обличаш, това са нарушени лични граници.


СЕГА ЩЕ МЕ ПОПИТАТЕ ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА? Получава се така:

1) Поради ниска себеоценка и липса на самоуважение;

2) Невъзможност да се отстояваш;

3) Нямаш ясно разписани лични граници.


ДО КАКВО ВОДЯТ НАРУШЕНИТЕ ЛИЧНИ ГРАНИЦИ?

  • Страдание и обвинение, че не можеш да се отстояваш;
  • Понижена себеоценка – смяташ, че нищо не правиш както трябва;
  • Подценяване;
  • Приемаш мнението на другите за по-важно от своето;
  • Чувстваш се неразбран;
  • Липсват ти добри взаимоотношения;
  • Никой не те приема на сериозно;
  • Чувстваш се отхвърлен и незначителен;
  • Изпитваш гняв към себе си.


ВСИЧКО ТОВА ВОДИ ДО ПОВИШЕНА ТРЕВОЖНОСТ, ДЕПРЕСИЯ ИЛИ ПАНИК АТАКИ, АКО ПРОДЪЛЖИ ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО ВРЕМЕ!


Затова, ако искаш да разбереш:

✅ Как да повишиш своята себеоценка и самоувереност?

✅ Защо не умееш да се отстояваш и как да промениш това?

✅ Как да започнеш да поставяш лични граници?

👉 Можеш да ми пишеш и да си запазиш час за лична консултация.