ЕМОЦИОНАЛНА VS ИНТЕЛЕКТУАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ


ЕМОЦИОНАЛНА VS ИНТЕЛЕКТУАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

КАК СЕ СПРАВЯМЕ С НЕГАТИВНИТЕ ЕМОЦИИ В РАБОТАТА СИ?

Всеки може да се ядоса, това е лесно. Но да се ядосвате на правилния човек, в правилната степен, в точното време, по правилната причина и по правилния начин, това не е лесно. Това изисква емоционална интелигентност. :)

Проста дефиниция за емоционална интелигентност е "способността ни да идентифицираме, оценяваме и контролираме емоциите си и тези на другите". Идеята е да живеем в хармония с вътрешния си свят, да разбираме себе си и другите около нас, за да бъдем щастливи, успешни и да изграждаме добри взаимоотношения, като знаем как успешно да комуникираме и влияем, без да сме подвластни на емоциите си и без да нараняваме чувствата на другите.

От своя страна интелектуалната интелигентност или интелекта отразява умствените способности на личността. Способността на човек да възприема, осъзнава и използва дадена информация. Това е набор от способности за учене, разбиране, решаване на сложни въпроси, бързината на разбирането, лекотата при боравене с числа, концентрацията и превключването на вниманието, мисловните операции – анализ, синтез, сравнение и т.н. Освен вниманието и мисленето, неразделна част на интелекта е и паметта – запомняне, съхраняване и възпроизвеждане на определена информация. Обемът на паметта, бързината на запомняне, трайността на съхраняване, точността и услужливостта на паметта са съществени признаци при проявите на интелекта.

Вероятно познавате обаче хора, които са академично блестящи, но въпреки това са социално неспособни и неуспешни в работата или в личните си взаимоотношения. Това е така, защото интелектуалните ни способности или нашия коефициент на интелигентност не са достатъчни сами по себе си, за постигането на успех в живота. Защото голяма част от интелектуалната интелигентност зависи от емоционалната интелигентност. Защо? Защото, емоциите имат много по-силно въздействие върху разума, отколкото обратното.

70-80% от успеха в зряла възраст идва от емоционалната интелигентност. Това твърдят експерти-психолози като Даниел Голман и Й. Фрийдман. А само 10% до максимум 20% от успеха ни се дължи на Интелектуалната интелигентност.

Затова искам да ви попитам вие как се справяте с негативните емоции в работата си? Ако имате нужда да развивате себе си като личност и да овладеете емоциите си, вземете пакета „Ускорител към успех“, той съдържа две топ обучения на преференциална цена + 5 допълнителни бонуса.